Praćenje medvjeda u naučne svrhe …

U sklopu naših redovnih aktivnosti, obilaska terena i osmatranja divljači u prošlom vremenskom periodu primjetili smo jednog medvjeda sa ogrlicom. U komunikaciji sa okolnim šumskim gazdinstvima saznali smo da je medvjed obilježen (ozvučen) u nacionalnom parku Tara u Srbiji.

Ovaj projekat služi u naučne svrhe, a nosilac projekta je pr.dr. Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta iz Beograda. U narednom periodu nas je kontaktirao prof.dr. Duško Ćirović sa molbom da koliko je to moguće služba ŠG „Romanija“ Sokolac i RomanijaLov-a prati kretanje ovog medvjeda.

Prof.dr. Duško Ćirović nas je kontaktirao prošle sedmice i zamolio za pomoć oko traženja spale „ogrlice“ koja je pala negdje na teritoriji izmedju ŠG „Romanija“ i ŠG „Sjemeć“ tj. u gazdinstvima Sokoca i  Rogatice . Sa zadovoljstvom smo prihvatili poziv od prof.dr. Duška Ćirovića i izašli sa njim na teren uz prisustvo lovočuvara ŠG „Sjemeć“ Rogatica. Nakon višečasovne potrage na teritoriji ova dva šumska gazdinstva, moramo konstatovati sa žaljenjem da nismo uspjeli pronaći  „ogrlicu“.

20160411_094200

Praćenje ogrlice medvjeda

20160411_094214

Praćenje ogrlice medvjeda

20160411_094401

Praćenje ogrlice medvjeda

Iz tog razloga molimo sve naše građane, čitaoce, planinare, radnike, rekreativce, stanovnike koji žive u ruralnim područjima  i sve one koji se kreću na ovim terenima (u blizini šuma Sokoca i Rogatice) ukoliko pronadju „ogrlicu“ , pozovu stručnu službu lovstva ŠG romanija ili ŠG „Sjemeć“ i prijave pronalazak „ogrlice“ koja ima neprocjenjivu vrijednost sa naučnog aspekta – ispitivanje života i kretanja medvjeda.

KONTAKT

 

grizzy-collar

Primjer kako izgleda ogrlica

image

Primjer ogrlice na medvjedu GPS

ŠG „Romanija“ Sokolac

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Arhive